Hvis du er en af dem, som oplever irritabel tyktarm (IBS = irritable bowel syndrome), som er diagnosticeret med inflammatorisk tarmsygdom (IBD = inflammatory bowel disease), eller oplever andre fordøjelsesproblemer og mavesmerter i dagligdagen – så har du måske overvejet, om det er sikkert at træne og dyrke yoga? Måske du har være bekymret for, om træning vil gøre det værre? Eller måske oplever du, at dine gener forhindrer dig i at være fysisk aktiv?
Jeg hører det nogen gange: “Er det virkelig sikkert at dyrke yoga, når jeg har en sygdom i fordøjelsessystemet?” og “Har det overhovedet en effekt?”. For at du kan føle dig tryg, når du bevæger dig og dyrker yoga, er jeg dykket ned i utallige forskningsartikler, som omhandler netop dette. Og her vil jeg dele nogle hovedpointer fra følgende to forskningsartikler:
- Non-pharmacological therapies for inflammatory bowel disease: Recommendations for self-care and physician guidance (Duff et al., 2018)
- Exercise therapy for patients with irritable bowel syndrome: A systematic review of randomized controlled trials (Zhou et al., 2018)
I forskningsartiklen af Duff et al. peger forskerne på, at træning kan have en gavnlig effekt ved både IBD, IBS og andre fordøjelsesproblemer. Og træningen behøver ikke at være af mere end lav til moderat intensitet, for at de positive effekter kan måles. Bl.a. målte de under deres undersøgelser, at livskvaliteten for folk med IBD øgedes, inflammationen blev reduceret, og både sygdomsaktiviteten og trætheden mindskedes.
Forskerne skriver, at langt størstedelen vil opleve en forbedring i deres symptomer ved fysisk aktivitet, og at kun få oplever milde forværringer af symptomerne. I disse tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at få lagt et personligt program for fysisk aktivitet, og det kan være en god idé at starte blidt ud og blive støttet undervejs i et eventuelt træningsforløb.
De undersøgte også effekten af meditation ved IBD, og når frem til, at det er hensigtsmæssigt at arbejde med stressreduktion og generelt velvære-fremmende aktiviteter, for at forbedre livskvaliteten – både generelt, men også mere specifikt i forbindelse med IBD og fordøjelsesproblemer.
Den anden forskningsartikel, af Zhou et al., undersøger direkte effekten af yoga ved IBS og IBD. I artiklen er seks studier blevet analyseret – og på baggrund af disse skriver forskerne bl.a., at yoga trygt og sikkert kan udføres ved IBS og IBD, og at yoga ligefrem kan bidrage til at mindske smerter, forstoppelse, kvalme og diarré. Samtidig er det i artiklen belyst, at yoga ligeledes kan bidrage til at mindske stress, angst og undgåelsesadfærd, hvor vi f.eks. undgår at mærke vores følelser.
Som ved al anden forskning, er der begrænsninger ved disse artikler, hvilket bl.a. i disse tilfælde drejer sig om mindre forsøgsgrupper. Husk på at lytte til din egen krop, og gør kun hvad der føles okay.
Det kan godt være udmattende og hårdt at komme i gang med fysisk aktivitet, men jeg håber, at indlægget her kan give dig en fornemmelse af, at det er sikkert at bevæge dig – og at bevægelsen ikke nødvendigvis behøver at være mere end lav til moderat intensitet, for at gøre gavn.
Yoga har gjort en enorm forskel for mig og min fordøjelse, og har bl.a. givet mig redskaber til at håndtere smerter, sætte gang i fordøjelsen og få skabt ro i mit nervesystem. Nu er jeg, efter uddannelse og stor personlig erfaring, klar til at støtte dig på din egen rejse mod en mave og et sind i større balance. Og du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har nogen spørgsmål, eller har brug for støtte eller sparring i forbindelse med opstart eller vedligeholdelse af bevægelse/fysisk aktivitet.
Du kan læse artiklerne her:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30232834/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30065553/
God fornøjelse!